Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Creatief met kippengaas: 4 voorbeelden van knutselprojecten

Ben je van plan om een creatief project te starten met kippengaas? Kippengaas is zeer geschikt als hobbygaas. Het is makkelijk buigbaar, en uiteinden zijn makkelijk aan elkaar te maken. Gebruik het gaas bijvoorbeeld om een stolp mee te maken, of als basis voor een figuur van papier-mâché. We geven je hier 4 knutselideeën waarmee je jouw creativiteit de vrije loop kunt laten!

Creatief aan de slag met kippengaas? Hier moet je aan denken!

Kippengaas is scherp, je kunt je er makkelijk aan prikken. Denk dus aan je veiligheid en gebruik stevige handschoenen zoals tuinhandschoenen, waar niet zomaar ijzer doorheen kan prikken. Verder heb je het volgende nodig:

 • Gereedschap voor het maken van 3D vormen in het gaas en voor het vastdraaien van het draad. Je kunt hier verschillende soorten en maten tangen voor gebruiken.
 • Een schaar (stevige keukenschaar of een snoeischaar).
 • IJzerdraad om het mee vast te zetten.
 • Eventuele vulling voor je figuur, als je dit wilt.

1. Platte figuren met kippengaas

Natuurlijk kun je van het kippengaas een 2D figuur maken. Zoals een poppetje, een dier of een hartje. Je kunt voor de omlijning van alles gebruiken:

 • (ijzer)draad
 • een wat dikker touw
 • een 3D-rand van gaas met daarin bv. mos of wol als vulling.
 • een vrij soepel takje.

Knip het gaas simpelweg in de gewenste vorm en maak de omlijning vast met wat fijn ijzerdraad. Als het af is, dan kun je het figuur ook met wat ijzerdraad vastpinnen in of aan een standaard, zoals een blokje hout.

2. Decoratieve stolp voor om je bloemstuk

Voor een extra creatieve twist aan je bloemstuk kun je met het kippengaas ook een stolp maken, die je eromheen plaatst. Hiervoor buig je het gaas in een cilinder en maak je de uiteinden aan elkaar vast. Vervolgens
vorm je het aan de bovenkant zorgvuldig naar elkaar toe, waardoor een soort ‘hals’ ontstaat. Je kunt zelf kiezen of je deze vervolgens bekleed. Draai er bijvoorbeeld een stuk touw omheen, waar je een knop op plaatst. Of bind er een lint omheen of
een simpel ijzeren clipje. Kortom: geef er je eigen draai aan!

3. 3D figuur van kippengaas

Natuurlijk kun je ook een volledig 3D-figuur maken van kippengaas. Denk aan een figuur voor in de tuin (bv. een elfje, kabouter of spook). Tip: trek hier wel wat meer tijd voor uit, en houd er rekening mee dat het nog best
een gedoe is om alles goed in vorm te krijgen. Het is belangrijk dat je alle losse delen in de goede maat knipt. Denk dus goed na over het ontwerp en maak eerst een tekening voordat je aan de slag gaat! Zet elk onderdeel dat je maakt stevig vast met
ijzerdraad, zodat de vorm niet uit elkaar kan vallen. Is je vorm af dan kun je nog kiezen om deze te vullen; of per onderdeel (denk aan broekje van een kabouter vullen met mos, lijf met stro, etc.) of volledig. Hou er rekening mee dat er een opening
overblijft, zodat je er nog op tijd bij kan met de vulling. En klaar is je 3D figuur van kippengaas!

4. Kippengaas als basis voor papier-mâchéfiguren: stappenplan

Kippengaas kan ook dienen als basis voor een papier-mâchéfiguur. Zo maak je dit:

 1. Maak eerst het gewenste 3D figuur van kippengaas. Volg hiervoor de tip uit de alinea hierboven. Wil je een piñata maken? Doe dit dan bijvoorbeeld met een ballon als basis, de piñata moet immers wel kapot. Je slaat deze stap dus over.
 2. Beplak de mal met krantenstroken gedrenkt in behanglijm, dat je verdunt met water (1 op 1) of met lijm gemaakt van bloem en water (1 op 1).
 3. Gebruik minimaal 3-4 lagen bij een klein figuur dat je daarna nog wilt beschilderen. Gaat het om een groter figuur, gebruik dan minimaal 6 lagen.
 4. Laat de papier-mâché enkele dagen drogen. Het is droog als het helemaal hard is en niet meer in te drukken is.
 5. Als het droog is, kun je beginnen met reliëf aanbrengen. Gebruik hiervoor materiaal als touw, knikkers, schelpen, stenen en wol. 
 6. Wil je de papier-mâchévorm verven? Gebruik dan gesso als ondergrond. Dan pakt het beter.

 Een andere mogelijke bekleding van de figuur is gipsgaas of gips. Verdiep je hier eerst in voordat je aan de slag gaat, want dit kan wat bewerkelijker zijn.

Tips voor werken met kippengaas

Nog een aantal laatste tips voor je wanneer je met kippengaas of hobbygaas gaat werken:

 • Knip scherpe punten weg.
 • Maak scherpe punten rond met aluminiumfolie.
 • Werk de vorm voor het schilderen af met schilderstape. Zo blijft deze mooi in vorm.

Bestel goedkoop kippengaas bij de expert!

Beginnen je handen al te jeuken en wil je weten wat kippengaas kost? Natuurlijk kun je een kleine hoeveelheid hobbygaas kopen bij een reguliere winkel zoals een bouwmarkt, of bij een hobbywinkel. Wel betaal je dan vaak minimaal het dubbele ten opzichte van een grootaanbieder. Werk je dus vaker met kippengaas, dan is het slimmer om bij een groothandel als Goedkoopgaas te bestellen. We zijn een stuk goedkoper en niet onbelangrijk: we zijn expert op het
gebied van alle gaassoorten. Dus wil je meer weten over onze soorten kippengaas en hoe je die het beste kunt bewerken? Mail dan naar info@vanrooy.nl of bel direct 010 298 1616.

Terug naar overzicht