Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

De perfecte papegaaienvolière maken met gaas

Maak zelf een verblijf voor je papegaai, met behulp van metaalgaas. Hoe je dat doet en welk gaas het beste geschikt is voor een papegaaienvolière, dat lees je hier! Ook geven we u een stappenplan, waarmee u zelf dé ideale grote papegaaienkooi maakt.

Welk gaas voor papegaaienvolière?

Omdat papagaaien over het algemeen zeer sterke snavels hebben, waarmee ze de dunnere gaassoorten kapot bijten moet je voor een papagaaienkooi gepuntlast gaas gebruiken met een minimale draaddikte van 1,4 mm. Qua maaswijdte adviseren wij 19 en 25 mm. Draaddiktes minimaal 1,45 en 1,5 mm en voor de grote papagaaien zelfs 1,7 en 2 mm.

Het meest geschikte gaas is gepuntlast gaas verzinkt

Wij verkopen verzinkt volière gaas in verschillende uitvoeringen. Bij Goedkoopgaas.com heeft u de keuze uit verschillende formaten, draaddiktes en maaswijdtes. Voor een papegaaienvolière adviseren wij u een maaswijdte van 25,4x25,4. In deze blog vind je de maaswijdte van volièregaas per vogelsoort.

Afmetingen papegaaienkooi

Papegaaien hebben zoveel mogelijk ruimte nodig: hoe meer hoe beter. De minimale afmetingen zijn 70 x 70 bij 1 meter hoogte. Een richtlijn hierbij is dat de papegaai minimaal zijn vleugels moet kunnen uitslaan, waarbij hij niet de randen van de kooi bereikt. Voor een grote blauwgele ara met een vleugelwijdte van een meter zal de kooi dus groter moeten zijn dan bij een roze kaketoe, waarbij dit 75 cm is.

Papegaaienkooi voor binnen of buiten?

Voor u aan de slag gaat, moet u eerst beslissen of de volière binnen of buiten gaat komen te staan. Voor een buitenkooi is een onderkant of achterkant mogelijk niet nodig (bijvoorbeeld bij bevestiging aan een muur). Wel moet je dan weer nadenken over of het dak dicht of open moet zijn. Voor een achterkant, bovenkant en onderkant van de papengaaienkooi voor binnen, kunt u denken aan bijvoorbeeld een trespa-plaat in de gewenste kleur.

Papegaaienvolière maken: 13-stappenplan

Benodigdheden voor de basis van een grote papegaaienkooi: stalen vierkante buizen, stalen u-profielen, gepuntlast gaas of volièregaas, trespa-plaat, gaaspanelen voor deur, smalle, ronde buis voor rollen, hoekig, zwaar voorwerp voor omslaan gaas, scharnieren voor de deur, grendel, ijzerzaag, boormachine, hamer, schroefmachine.

 1. Begin met het maken van een stalen frame voor de papegaaienvolière: maak de stalen vierkante buizen op maat voor de juiste hoogte. Monteer aan de zijden van de hoeken waar de zijkanten gaan komen, elk een u-profiel. Dit doet u dus niet voor de kant waar de deur komt.
 2. Maak ook de deur. Let op de afmetingen: de deur moet mooi aansluiten bij het frame, maar houd aan alle zijden een halve cm vrij. U houdt hierbij ook rekening met wat ruimte voor de scharnieren, en speling voor het dak op de bovenkant.
 3. Knip of zaag het gaas ruim op maat van het gewenste zijvlak (houdt aan alle 4 de zijden zo’n 15 cm marge aan).
 4. Rol met een smalle, ronde buis beide uiteindes om totdat die precies in het u-profiel past en positioneer zo, dat het gaas aan boven- en onderkant gelijke lengte uitsteekt.
 5. Klem het gaas aan beide zijden tussen de u-profielen en bevestig dit aan het frame met behulp van schroeven. Herhaal dit voor alle zijkanten, behalve de kant van de deur. Zo krijgt u een U-vormig geheel.
 6. Sla de onderkant van het gaas om met een hoekig, zwaar voorwerp, zodat u het geheel rechtop kunt zetten.
 7. Monteer het gaas aan de deur, volgens hetzelfde principe (u-profielen toevoegen, volièregaas ertussen klemmen en monteren). Eventueel kunt u ook kant- en klare gaaspanelen kopen om de deur mee te maken.
 8. Plaats de bovenkant op de grond of op uw werkbank. Sla het uitstekende gaas aan één kant zo om met een hamer, dat de plaat stek komt te staan op de hoekpunten van het frame. Monteer af met schroeven.
 9. Dek vervolgens eventueel af met een hardboardplaat die u vastschroeft, als u het niet mooi vindt dat het gaas aan de binnenkant van de bovenkant zichtbaar is.
 10. Maak vervolgens de onderkant, volgens hetzelfde principe (als dit van toepassing is).
 11. Zet het geheel op zijn zij. Monteer de scharnieren voor de deur van de papegaaienvolière aan de gewenste kant van het frame.
 12. Monteer de deur in het frame.
 13. Monteer de grendel op de deur.

Advies nodig over uw papegaaienvolière? Neem contact op!

Heeft u nog vragen over ons gaas voor het maken van papegaaienvolières of andere volières? Of wilt u direct bestellen? Bel ons! Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08:00 tot 17:00 uur.

Terug naar overzicht