Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Hoe kiest u het beste kippengaas voor uw kippenren of kippenhok?

Wilt u een kippenren of kippenhok bouwen, dan zijn er verschillende soorten kippengaas om uit te kiezen. Maar wat voor soorten zijn dit, en welke soort kunt u het beste gebruiken voor welk doeleinde? Dit is hoe u eenvoudig een kippenren bouwt van kippengaas en waar u op moet letten.

Groen geplastificeerd, verzinkt of RVS kippengaas

Bij Goedkoopgaas.com verkopen we kippengaas op rol in verschillende afmetingen in 3 verschillende varianten:

  • verzinkt kippengaas
  • groen geplastificeerd kippengaas (is ook verzinkt)
  • RVS kippengaas

De eerste twee varianten zijn allebei verzinkt, maar de geplastificeerde versie is behalve verzinkt ook nog gecoat met een laagje plastic. De RVS 304 versie is corrosiewerender dan de verzinkte versie.

Hoe kies ik het beste kippengaas voor mijn ren?

Bij het kiezen voor het materiaal voor uw kippenren of kippenhok zijn er een paar dingen om op te letten:

1. Prijs


Dit zijn de prijzen van een rol van 100 cm x 25 m, per materiaal (let op verschil in maaswijdte):      

Verzinkt (maaswijdte 13 mm)     € 34,97
Geplastificeerd (maaswijdte 13 mm)  € 87,00
RVS 304 (maaswijdte 25 mm)   € 112,00

Winnaar is hier dus duidelijk de eenvoudige verzinkte versie. Gaat u dus voor het goedkoopste kippengaas, dan is dit de juiste keuze voor u!

2.Duurzaamheid

Als u kiest voor duurzaamheid, dan gaat RVS 304 kippengaas het langst mee. Dit materiaal bevat veel chroom en nikkel, wat de corrosiebestendigheid en daarmee de duurzaamheid verbetert. Het nadeel is wel de prijs: kippengaas van RVS
is in aanschaf duurder dan kippengaas van verzinkt staal (zie tabel hierboven).

3.Maasgrootte

Fijnmazig kippengaas houdt muizen beter tegen, grofmazig gaas is zwaarder van kwaliteit. Bij ons gaat de maasgrootte van 13 mm tot aan 40 mm. Voor al ons gaas geldt: de draaddikte van het gaas is optimaal afgestemd voor de maaswijdte,
waardoor dit maximale stevigheid biedt aan uw kippenren. 

4. Hoogte van het kippenhok / de kippenren

Hoe hoog wordt het kippenhok dat u gaat bouwen? Of het nu gaat om een klein stukje ren als verbindingsstuk tussen uw kippenhok en de ren in de tuin, of om het kippenhok zelf, dat zo hoog is dat u erin kunt
staan. Alles is mogelijk, want wij hebben kippengaas op rollen met een breedte van 50 cm tot 200 cm. Eventueel zijn deze zelfs makkelijk aan elkaar te monteren met draadclips, die online eenvoudig te vinden en te bestellen zijn.

5.Hoeveel kippengaas heb ik nodig?

Heeft u al een ontwerp uitgetekend? Afhankelijk van de grootte van uw kippenhok of -ren, kiest u voor een rol van 10 meter kippengaas tot zelfs 50 meter voor de echte hobbyisten.

Een kippenhok bouwen met gaas: zo doet u dat

Bent u klaar met uw kippenren ontwerp? De enige grenzen bij het bedenken van het hok zijn de ruimte in uw tuin en uw creativiteit. Doe hiervoor inspiratie op via bijvoorbeeld Pinterest of Google op ‘kippenhok
inspiratie’. Het is bij een kippenren of kippenhok bouwen allereerst belangrijk om het nachthok te bouwen. Daarna is een stevig raamwerk cruciaal. Daarbij zorg u dat deze ingegraven is; dit voorkomt dat een vos of ander roofdier zich naar de kippen
toe graaft.

1. Maak eerst het (verhoogde) nachtverblijf; begin met de palen + zijpanelen, verbind deze met elkaar d.m.v. nog 2 zijpanelen, en maak de bodemplaat. Denk hierbij aan planken van bv. een oude vloer. Maak het zo strak mogelijk; voorkom kieren.

2. Zaag de deuropeningen uit.

3. Maak het dak van het kippenhok vast.

4. Graaf een geul op de plaats waar de ‘muren’ van de ren moeten komen.

5. Sla dan eerst houten palen in de grond op de plek van de hoeken van de ren.

6. Spijker het kippengaas vast op de palen met krammetjes. De krammen schiet u bij voorkeur met een tacker; wel zo veilig.

7. Beslis of de ren open blijft of dicht wordt aan de bovenkant. Blijft deze open, dan moet deze liefst 200 cm hoog zijn, om roofdieren zoals vossen, marters of honden geen kans te geven. Of maak de ren dicht aan de bovenkant; denk hierbij aan een scharnierend dak.

8. Graaf de buitenkant van de kippenren weer in, waarbij u de grond goed aanstampt met behulp van een schop.

Veel plezier met uw nieuwe kippenhok! 

Terug naar overzicht