Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Zo vervang je zelf je gaashekwerk

Is je gaashekwerk aan vervanging toe? Misschien is het oud of verroest, is het beschadigd geraakt, of is de omheining niet stevig of niet hoog genoeg. Je wilt het harmonicagaas hekwerk dus vervangen. We leggen je in deze blog uit hoe je dat het beste kunt aanpakken!

Benodigdheden: materialen en gereedschap

Dit heb je nodig om jouw gaashekwerk te vervangen:

Gereedschap: Schep, voorhamer, grondboor, gaastang en een waterpas. 

Materialen: palen, bovenbuis, eindstukken voor de bovenbuis, plastic dop voor bovenbuis, geplastificeerd harmonicagaas, spanstaven, spanstaafhouders, spandraad, spanners en binddraad.

Overige materialen: snelbeton of schetsplaten.

Stappenplan: vervang je hekwerk in 6 stappen

Stap 1: Demontage en afvoeren oud hekwerk.

Breek het oude hek af en haal het uit elkaar. Dat kan soms een enorm karwei zijn, zeker als er beton is gestort bij de oude palen. In dat geval heb je ook een sloophamer nodig.

Stap 2: Bepaal de hoogte van het hekwerk en bestel de onderdelen

Als voorbeeld: bij een gaashekwerk van 2 meter moet je rekening houden met 80 cm inhei-diepte. Dat betekent dus dat je palen van 2.80m nodig hebt. Bepaal het aantal hoek- en eindpalen en het aantal strekkende meters.

Stap 3: Markeer waar de eind en hoekpalen komen

Begin altijd met de hoek- en eindpalen. Houd hierbij de hoek- en eindpalen 10 cm hoger dan de rest. Daarna  ga je zichten. Dit doe je met zijn tweeën. Eén van jullie gaat achter de eindpaal staan en kijkt welke plek voor de tussenpalen, in lijn is met de eindpalen.  De palen moeten h.o.h. 3 meter komen te staan.

TIP: Hoogteverschillen? Trapsgewijs aanleggen!

Is er veel hoogteverschil in het terrein? De bovenbuis moet altijd waterpas lopen, om een mooi recht hekwerk te krijgen. Dus als het terrein heel erg oploopt, ben je genoodzaakt om het hekwerk trapsgewijs neer te zetten. Let ook op de onderkant van het hekwerk: houd rekening met gaas of spijlen die onder het hekwerk uit komen.

Stap 4: Gaten boren + palen slaan

Maak met een grondboor gaten in de grond op 80cm diepte op de plekken waar de palen moeten komen. Sla de palen met een voorhamer de grond in.

Stap 5: Doorvoerkoppen plaatsen

Zet vervolgens alle doorvoerkoppen op de tussenpalen, en voer de bovenbuis erdoorheen. Tot slot zet je de einddoppen vast op de hogere eindpalen, met een inox-ring. Het geraamte staat nu!

Stap 6: Verstevigen gaas

Trek vervolgens onder en midden van de hoogte  een spandraad ter versteviging. Trek die met spanners op eindpalen strak. Let op: niet te strak, de palen moeten rechtop blijven staan.

Stap 7: Gaas spannen

Rol het harmonicagaas uit voor het hekwerk. Bevestig het begin met een spanstaaf en spanstaafhouders aan de eindpaal. Span het gaas vervolgens strak naar de eerstvolgende hoek- of eindpaal en bevestig daar wederom met een spanstaaf.  Knoop vervolgens het gaas met  binddraad aan de bovenbuis (doe dit om de 3 mazen). Gaas op rollen (groen geplastificeerd harmonicagaas) Knoop dan het gaas aan de spandraden. Doe dat met een speciale filiac draadtang. Dat scheelt je uren werk ten opzichte van met de hand knopen.

Klaar is je gaashekwerk!

Nog vragen over je gaashekwerk?

Veel succes met het monteren van je nieuwe gaashekwerk. Kunnen we je nog ergens mee op weg helpen? Stel je vraag telefonisch aan ons, dat is wel zo makkelijk.

Terug naar overzicht