Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Gewasdraad

Heeft u gewasdraad nodig voor uw gewassen? Dan bent u bij Van Rooy op de juiste plek. We hebben verschillende soorten gewasdraad  en alles wat u nodig heeft voor de bevestiging.

Soorten gewasdraad

Bij ons kunt u terecht voor verschillende soorten gewasdraad. We hebben Crapal draad en zacht verzinkte draad. Crapal draad heeft een legering van zink en aluminium als coating.  Zacht verzinkte draad is staaldraad met een standaard zinklaag.

Beide draden hebben hun voor- en nadelen:

Crapral draad

+ Hoog rendement

+ Hoge treksterkte

+ Hoge breuklast

+ Kan beter tegen corrosie dan normaal verzinkt gewasdraad

+ Relatief laag gewicht

  • Iets kostbaarder dan normaal verzinkt draad
  • Lastiger te bewerken door de hoge treksterkte en hardheid van het draad

Zacht verzinkt draad

+ Veel beschikbare diameters

+ Makkelijk te verwerken

+ Minder kostbaar dan Crapal draad

  • Minder corrosiebestendig dan Crapal draad
  • Hogere breuklast. Hiertegen kunt u een dikker (3,80mm) draad kiezen, deze is relatief zwaarder in gewicht en dus ook in prijs

Welk soort moet ik hebben?

Welke soort gewasdraad u het beste kan gebruiken hangt af van de gewassen die u verbouwt.

  • Crapal 3,15mm: tomaten, paprika’s, komkommers etc.
  • Zacht verzinkt 3,80mm: paprika’s komkommers etc.
  • Zacht verzinkt 3,40mm: tomaten paprika’s, komkommers en niet te zware gewassen.

De levensduur van gewasdraad

Onder normale omstandigheden gaat gewasdraad lang mee. Zo'n 10 tot 15 jaar. Daarna adviseren we om het gewasdraad te vervangen. 
Heel belangrijk  is de juiste doorhang en de bevestiging aan de kopgevels. Wanneer U voldoende doorhang tussen de spanten  respecteert en de Van Rooy bevestigingen gebruikt is de kans op draadbreuk vrijwel uitgesloten.

We raden aan om na elke teeltwisseling de doorhang per vak te controleren. Voor tomaten geldt 25cm, voor alle andere gewassen 20cm. Is de doorhang te klein? Dan moet het gewasdraad losser gespannen worden. Span nooit mechanisch na, doe dit altijd met de hand. Bent u toe aan nieuw gewasdraad? Neem een kijkje in ons assortiment.

Alles wat u nodig heeft bij Van Rooy

Bij Van Rooy kunt u terecht voor gewasdraad en alles voor de bevestiging. De bevestiging van de gewasdraden gebeurt altijd aan een draadboog. Dit is een geribbelde stalen staaf met een diameter van minimaal 12 tot en met 16mm. We hebben de volgende sets voor bevestiging: ADKR-set, VR-set en de Gripple GP90-G. Bevestig het gewasdraad met zorg, zo voorkomt u draadbreuk. Naast draad en bevestigingsmiddelen heeft u ook een afdraaihaspel nodig om uw gewasdraad af te rollen. Deze zijn beschikbaar in 2- en 4-laags.

Heeft u een kort of juist heel lang stuk draad nodig? Dat maakt niet uit. We kunnen de gewasdraden afspoelen op elke gewenste lengte. Dus ook als u maar een klein stukje nodig heeft kunt u bij ons terecht. Bekijk ons gehele assortiment gewasdraad.